Ruim 6 miljoen Nederlanders vinden dat social media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Twee miljoen voelen zich zelfs minder gelukkig door het gebruik van social media. Dit is een van de conclusies uit het afgelopen week verschenen Nationaal Social Media onderzoek 2024 van Newcom, het grootste onderzoek naar het gebruik van Social Media dat afgelopen week verscheen.
“Jaar op jaar gebruiken wij meer social media en ook intensiever. Maar we worden er niet altijd even gelukkig van. Er is een sterk verband tussen de mate waarin men social media intensief gebruikt en men er minder gelukkig van wordt. Juist de jongere generaties (Gen-Z en Millennials) besteden er veel tijd aan, maar zijn relatief ook degene die er minder gelukkig van worden”, aldus Newcom.
Volgens hoofdonderzoeker Tim Jonker worden sociale media vooral gebruikt om op de hoogte te blijven. "Jongeren hebben veel last van fomo, fear of missing out", zegt hij. "Ze zijn bang dat ze iets missen als ze niet de hele dag scrollen."
De impuls van het oppakken van de mobiele telefoon is moeilijk te weerstaan en er zijn allemaal slimmigheden ingebouwd om je ogen op het scherm vast te houden. Eindeloos doorscrollen naar de volgende feed, filmpjes die uit zichzelf starten, notificaties die vanzelf oppoppen, persoonlijke suggesties voor producten. Jouw aandacht vasthouden is het verdienmodel van de grote techbedrijven en reclamemakers. Het vereist zelfbeheersing en actie van jou om het te weerstaan, terwijl je er niet om gevraagd hebt. Hoe lang laten wij onze aandacht nog kapen voor hun winst?
Al die afleiding maakt niet alleen ongelukkig - er zijn veel meer negatieve gevolgen. Denk aan de toegenomen onveiligheid in het verkeer en op de werkvloer. Door de toegenomen afleiding maken wij meer fouten en gebeuren meer ongelukken. Onze emotionele intelligentie daalt en ons concentratievermogen gaat achteruit. De negatieve gevolgen in het heden zijn steeds beter zichtbaar en die voor de lange termijn zijn nog minder rooskleurig.
Kunnen wij dit tij keren? Ja dat kan. Het verbieden van de mobiele telefoon in de schoolklassen is een goed begin. Maar dat is nog veel te weinig. Er moeten regels komen om onze aandacht te beschermen. Organisaties kunnen hun medewerkers helpen bewuster te worden van de risico's. Hierdoor nemen de productiviteit en het werkgeluk toe en wordt het op de werkvloer weer een stukje veiliger.
Maar het begint uiteindelijk bij jou zelf. Door je bewust te worden van je eigen gedrag en de impact hiervan op jezelf en je omgeving. Door je aandacht te verschuiven naar zaken die je echt belangrijk vindt. Dat is niet gemakkelijk, maar wel mogelijk. Wil jij meer focus en je aandacht weer de juiste kant opsturen? Wil je als organisatie werken aan de bewustwording en de veiligheid en de focus weer versterken? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen
Reacties